- De Amerikaanse centrale bank noemt een eerste renteverlaging in september steeds waarschijnlijker,
- Dat blijkt uit de notulen van de laatste vergadering.
- Een aantal beleidsmakers van de Federal Reserve had de rente al in juli willen verlagen.
- Lees ook: Hoe de beurs kan reageren op de Amerikaanse verkiezingen: 4 scenario’s
De Amerikaanse centrale bank noemt een eerste renteverlaging in september steeds waarschijnlijker, dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse koepel van centrale banken.
“De overgrote meerderheid” van de deelnemers aan de vergadering in juli “merkte op dat, als de data zich in lijn der verwachting ontwikkelt, het waarschijnlijk gepast zou zijn om de rente tijdens de volgende vergadering te versoepelen”.
Hoewel alle beleidsmakers van de Federal Reserve in juli stemden voor het stabiel houden van het rentetarief, blijkt uit de notulen dat een aantal functionarissen al tijdens de vergadering in juli wilden gaan versoepelen in plaats van te wachten tot september.
Door de manier waarop de vergaderingen van de Fed worden genotuleerd, zonder namen en zonder te specificeren hoeveel beleidsmakers een bepaalde mening hebben, betekent het woord “meerdere” vaak dat het om een relatief klein aantal gaat.
Wall Street stijgt na publicatie notulen Fed
De notulen laten ook zien dat de beleidsmakers vertrouwen hebben in de ontwikkeling van de inflatie en dat ze allemaal bereid zijn het monetaire beleid te versoepelen, als de inflatie gestaag blijft dalen.
De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger gesloten. Beleggers zagen in notulen van de Federal Reserve aanwijzingen dat de centrale bank de beleidsrente in september zal verlagen. Daar kwamen bijgewerkte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt nog eens bovenop. Die wezen erop dat er in de twaalf maanden tot en met maart veel minder banen bij zijn gekomen dan eerder gedacht.
Lagere rentes zijn meestal welkom nieuws voor beleggers in aandelen, maar een afzwakkende economie kan ook reden voor zorg zijn.
Het optimisme kreeg uiteindelijk de overhand op Wall Street. De S&P 500 won 0,4 procent tot 5.620,85 punten. De Dow-Jonesindex boekte met een plus van 0,1 procent tot 40.890,49 punten veel minder terreinwinst. Techbeurs Nasdaq eindigde 0,6 procent hoger op 17.918,99 punten.